Psychisch ziek en wie heeft de regie?

Petra is KOPP-therapeut (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen) en werkt daarnaast op detacheringsbasis in de ouderenpsychiatrie. Haar grootste wens voor de psychische gezondheidszorg is:  “dat de menselijke maat weer terugkomt”

Zonder oordeel
“Iedereen heeft zijn/haar eigen verhaal”, vertelt Petra. “Ooit werd mij gezegd; je werkt in het huis van de gekken en dwazen. Ik antwoordde toen; nee ik werk in het huis waar Ad en Liesbeth wonen”. Toen Petra haar loopbaan begon in de maatschappelijke opvang probeerde ze al zoveel mogelijk zonder oordeel te zijn. “Piet zit tegenover me, niet een dakloze loser. Ik heb de meest potige kerels mogen helpen die me vertelden over hun angsten en verdriet. Ze gaven me terug: ik werd door jou gezien, als mens”.

En door...
“Wordt er nog gekeken naar wat een cliënt nodig heeft in plaats van de focus te leggen op protocollen en winst. Er wordt zo vastgehouden aan (opgelegde) kaders dat het tijdspad en de soort behandeling al vastligt... nog voordat de cliënt bij de hulpverlener aan tafel zit. Acht weken, afvinken, 'genezen' en door....”. Petra verbaast zich erover dat dit frequent gebeurt, ze hoort het onder andere van cliënten die naar haar praktijk komen. Mensen die aangeven: dat mag niet van mijn behandelaar en vragen; mag dat van jou Petra? Ik vraag dan: “wat wil jij en heb je nodig. Ik wil eerst contact maken, echt contact.”

LEES MEER